Earthworks accompanied by archaeologists

Primary School, Pufendorfstraße 10, Berlin

Obstacle caused by archaeological finds

‘The authors develop an exciting contribution with a compact large-scale form. The offset arrangement of the new building in relation to the modular extension building (MEB) maintains a fitting distance to the church building in the south-west and integrates the MEB into the urban space. The placement of the building on a wide front zone to Pufendorfstraße and the routing of the footpath arrange the street space and the link area to the north in a natural way... The jury praised the overall high qualities of the interior. The naturally lit learning landscapes and the main staircase, effective both spatially and in communication terms, are particularly noteworthy here. The dance-like façade is subtle and appropriate for a primary school. The outer appearance refers to the remodelled church in terms of material and design. Overall, this is a successful, well-organised and convincing design in terms of urban space and interior design.’ Excerpt from the jury report (1st prize) nak-architekten.de/projekte/WBW_GPS_BerlinFriedrichshain/

Slide

Approx. 800 m³
synthetic fall protection
surfaces for play areas
and running track

Slide

Approx. 4,600 m²
surface to
be processed

Bauherr

Senatsverwaltung für Stadtentwicklung und Wohnen (Senate administration for urban development and housing)

Auftraggeber

BATEG GmbH Berlin

Architekt

Numrich Albrecht Klumpp

Landschaftsarchitekt

Büro Stefan Wallmann Landschaftsarchitekten Berlin

Objekt

Pufendorfstraße Primary School

Standort
Pufendorfstraße 10, Berlin Friedrichshain

Leistungsumfang

  • Approx. 4,600 m² surface to be processed
  • Approx. 2,100 m² concrete block paving
  • Approx. 800 m³ synthetic fall protection surfaces for play areas and running track
  • 350 m wire mesh fence, also for use as ball catch fence
  • 200 m precast concrete walls up to 2.55 m high
  • a staircase made of concrete blocks with coloured HPL seat pads
  • A play and equipment house made of concrete modules with a slide attached and net tunnel
  • Playground equipment and facilities such as bench platforms, sun awnings
  • Planting

Bauzeit

Completed in 1 year

Besonderheit

  • The plot in Friedrichshain has a steep slope
    Earthworks accompanied by an archaeologist, as the listed Church of the Resurrection and three large, park-like, historic cemeteries are located in the direct vicinity.
    Obstacle caused by archaeological finds

Completed in 1 year

Unser Portfolio
Top